Израел продължи да обстрелва мишени в ивицата Газа и през нощта,

...
Израел продължи да обстрелва мишени в ивицата Газа и през нощта,
Коментари Харесай

Ожесточени сражения: Ситуацията край най-голямата болница в ивицата Газа е отчайваща

Израел продължи да обстрелва цели в линията Газа и през нощта, а в същото време яростни сражения се водят сред израелски военни и бойци на " Хамас " покрай най-голямата болница в анклава " Аш Шифа ", съобщи Асошиейтед прес.

В болничното заведение хиляди медици, пациенти и разселени от спора хора са без електричество, споделят представители на палестинските управляващи. Намаляват и запасите с продоволствия на здравното заведение.

В събота най-големият генератор на болничното заведение свърши горивото и по този начин се стигна до гибелта на прибързано родено бебе, на още едно бебе в развъдник, както и на четирима други пациенти, съгласно министерството на опазването на здравето на ръководената от " Хамас " линия Газа.

Директорът на болничното заведение Мохамед Абу Селмия съобщи, че пациенти, изключително такива в интензивното поделение, стартират да умират. Той приказва за АП на фона на пукотевица и детонации. Директорът сподели, че израелски военни стрелят по всеки вън или отвън болничното заведение и пречат на напредванията сред постройките на болничния комплекс.

Световната здравна организация съобщи, че е изгубила връзка с болничното заведение.

Израелски военни потвърдиха, че има конфликти отвън болничния комплекс, само че представителят на израелските сили Даниел Хагари опроверга изказванията на шефа на болничното заведение, че тя е под блокада. Хагари сподели, че израелските военни ще оказват помощ през днешния ден при преместването на бебетата, лекувани в болничното заведение и съобщи, че израелските сили приказват директно и постоянно с личния състав на болничното заведение.

Според министерството на опазването на здравето на линията Газа в болничното заведение има към момента 1500 пациенти дружно с 1500 души медицински личен състав и  сред 15 000 и 20 000 души, потърсили там леговище. Хиляди хора са избягали от болничното заведение и от други лечебни заведения в Газа, които бяха подложени на офанзиви.

" Тази нетърпимо отчайваща обстановка в болничното заведение " Аш Шифа " би трябвало да бъде прекъсната в този момент ", споделя генералният шеф на Международния комитет на Червения кръст Роберт Мардини.

Палестинският " Червен полумесец " пък  заяви, че израелски танкове се намира на 20 метра от болничното заведение " Ал Кудс " в град Газа, като провокират изключителна суматоха измежду 14 000-те души, потърсили там леговище от сраженията в линията.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че " Хамас " носи отговорността за всеки случай, при който страдат цивилни. Израел отдавна упреква организацията, че работи в гъстонаселени квартали, употребявайки цивилните като човешки щит.

В събота Нетаняху стартира да обрисува и проекта на Израел след края на войната в Газа, който контрастира внезапно с визията, прокарвана от Съединени американски щати, отбелязва АП. Нетаняху съобщи, че Газа ще бъде демилитаризирана и че Израел ще резервира контрола върху сигурността, като ще бъде кадърен да влиза в Газа свободно, с цел да преследва ислямисти.

Нетаняху също по този начин отхвърли концепцията, че Палестинската самостоятелна власт, която понастоящем ръководи елементи от окупирания Западен бряг, би имала на някакъв стадий надзор върху Газа, отбелязва АП. " Хамас " изтласка силите на Палестинската автономност от линията Газа през 2007 година след седмица на улични боеве.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че Съединени американски щати се опълчват на израелска окупация на Газа и че тяхната визия е за единно палестинско ръководство на Газа и на Западния бряг като стъпка към основаване на палестинска страна.

Дори и преди войната държавното управление на Нетаняху се противопоставяше мощно на основаването на палестинска страна, напомня организацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР